Een gezond voedselsysteem met behulp van regeneratieve landbouw

Nederland heeft zich de afgelopen 75 jaar succesvol ontwikkeld als innovatieve agrarische grootmacht. Er is ingezet op schaalvergroting en efficiëntie. Dit leidt tot grote opbrengsten, maar heeft ook effect op klimaat, inkomsten en onszelf. We beseffen steeds meer dat dit niet langer vol te houden is en op zoek zijn naar een manier van voedsel verbouwen én verwaarden die generaties vooruitkijkt.

Een transitie of omschakeling kan naar ons idee alleen succesvol zijn als hierbij ecologie én economie hand in hand gaan. Daarom zetten wij ons in om met elkaar te werken aan een gezond verdienmodel op basis van regeneratieve landbouw.

“Een goed financieel resultaat is de basis”

Schevichoven Groeit - Dagcursus regeneratieve landbouw - fruitteler

Regeneratieve landbouw in beeld

Schevichoven Groeit - Regeneratieve Landbouw

Weerbaarder systeem

Schevichoven Groeit - Regeneratieve Landbouw

Risicospreiding

Schevichoven Groeit - Regeneratieve Landbouw

Betere waterhuishouding

Schevichoven Groeit - Regeneratieve Landbouw

Juiste prijs

Schevichoven Groeit - Regeneratieve Landbouw

Gereduceerde kosten

Waardevol boeren als uitgangspunt

Een gezond verdienmodel staat aan de basis van de transitie naar een regeneratief systeem. Pas als economie en ecologie hand in hand gaan kun je een plan maken voor landbouw die generaties vooruitkijkt. Met waarde voor mens én natuur.

Waarde voor de mens
Het basisprincipe is dat de investering in de bodem zich ook financieel terugbetaalt. Enerzijds doordat je kijkt naar de verwaarding van je producten en kosten reduceert, maar ook omdat je met een divers regeneratief systeem een bedrijf ontwikkelt dat beter bestand is tegen weersinvloeden en risico’s spreidt. En als kers op de taart creëer je een bodem die generaties voorruit kan en een extra impuls kan geven aan je werkplezier!

“Een gezond verdienmodel staat aan de basis van de transitie naar een regeneratief systeem”

Waarde voor je land
Bij regeneratieve landbouw draait het om de bodem. Een gezonde bodem bestaat uit organisch materiaal én bodemleven. Deze creëer je door de bodem bedekt te houden, niet te ploegen, geen chemische middelen/kunstmest toe te voegen en een diversiteit aan gewassen/grassen te gebruiken. Het resultaat hiervan is dat je vitale gewassen krijgt die een wisselwerking hebben met het bodemleven en een positieve impact heeft op de biodiversiteit, waterhuishouding en vastlegging van stikstof en CO2.

De gehele keten

Zoals de natuur de krachten bundelt in een regeneratief systeem, doen wij dat ook. We werken samen aan een plan dat generaties vooruitkijkt, en vullen elkaar aan bij wat hiervoor nodig is: een ijzersterk bedrijfsplan, een passende financiering en waardering voor je oogst.

Namens de boeren waar we mee samenwerken zitten we om tafel met verwerkers, retail en andere marktpartijen. Regeneratief produceren is één, maar je hebt de gehele keten nodig om een businesscase voor regeneratieve landbouw op te bouwen. 

Schevichoven Groeit - Regeneratief Landbouwsysteem - Leersum

De diepte in

Onder bezielende leiding van Frank Gorter en Marieke Karssen spreken Maarten en Jeroen in deze podcast over Schevichoven, regeneratieve landbouw, economische haalbaarheid, afzet en nog veel meer…..

Weten hoe we jouw omschakeling mogelijk kunnen maken?

Maak een afspraak met Anton Brunt of bekijk ons cursusaanbod.

× Hallo! Hoe kunnen we je helpen?